καλώς ήρθατε…

O Δρ. Νίκος Μπουμπούλης και η ομάδα του, σας προσκαλούν να πληροφορηθείτε γύρω από τις διάφορες παθήσεις και την θεραπεία τους που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Καρδιοχειρουργική και να σας βοηθήσουμε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις !

Δρ. Νικόλαος Μπουμπούλης

αντιμετωπίζω κάθε ασθενή σαν να είναι μέλος της οικογένειάς μου
Καρδιοχειρουργός Δρ. Νικόλαος Μπουμπούλης

Σήμερα εργάζομαι ως Καρδιοχειρουργός, Αναπληρωτής Διευθυντής της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Στο παρελθόν έχω εργαστεί ως Επιμελητής Καρδιοχειρουργός στο Νοσοκομείo Freeman Hospital (Newcastle upon Tyne) της Μεγάλης Βρετανίας. Το Freeman Hospital είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Μεγάλη Βρετανία και εκεί εκτελείται όλο το φάσμα της Καρδιο-θωρακο-αγγειοχειρουργικής. Πέρα από την τρέχουσα Καρδιοχειρουργική υπάρχουν εξειδικευμένα τμήματα για μεταμοσχεύσεις καρδιάς - πνευμόνων, αντιμετώπισης συγγενών ανωμαλιών στα παιδιά, χειρουργικής αρρυθμιών. Πέρα από την πλήρη εκπαίδευσή μου στο Freeman Hospital και τις εξειδικεύσεις σε κέντρα του εξωτερικού κατά διάφορα χρονικά διαστήματα, η μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία μου στη Β΄Καρδιοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, που αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, μου έδωσαν την δυνατότητα να διεξάγω μια μεγάλη ποικιλία καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων και να έχω συσσωρεύσει εμπειρία χρήσιμη για τη λήψη των σωστών αποφάσεων και εκτέλεση επεμβάσεων σε περιστατικά που συνεχώς παρουσιάζονται πιο δύσκολα και επιπεπλεγμένα.

Δρ. Νικόλαος Μπουμπούλης Καρδιοχειρουργός

Nέες εξελίξεις στην Kαρδιοχειρουργική

 • Πρόσφατες Εξελίξεις στη Διακαθετήρα Αντικατάσταση Μιτροειδούς Βαλβίδας

  Transcatheter Mitral Valve Replacement, TMVR

  Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας

  Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας (ΑΜΒ) συνιστά πάθηση της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς κατά την οποία η βαλβίδα αποτυγχάνει να κλείσει στεγανά κατά την συστολή της καρδιάς, επιτρέποντας στο αίμα να παλινδρομεί, δηλαδή να ρέει προς τα πίσω (από την αριστερά κοιλία προς τον αριστερό κόλπο).

  Με την πάροδο του χρόνου αυτό οδηγεί σε μείωση της καρδιακής λειτουργίας και τελικά σε καρδιακή ανεπάρκεια. Παρά το γεγονός ότι η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για τη σοβαρή ΑΜΒ, αυτή αναβάλλεται σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών λόγω υψηλού χειρουργικού κινδύνου (προχωρημένη ηλικία, συνοδά νοσήματα, δυσλειτουργία αριστεράς κοιλίας). Ασθενείς ηλικίας ≥80 ετών αντιμετωπίζονται χειρουργικά σε ποσοστό μόλις 15% σε αντίθεση με το 60% των ασθενών ηλικίας ≤70 ετών.

  Διακαθετήρα Αντικατάσταση Μιτροειδούς Βαλβίδας
 • Πρόσφατες Εξελίξεις στη Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας

  TRANSCATHETER AORTIC VALVE IMPLANTATION, TAVI

  Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας

  Η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι η πιο συχνή βαλβιδική νόσος των ενηλίκων. Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, περίπου το 33% των ασθενών ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών με σοβαρή συμπτωματική στένωση δεν υποβάλλονται σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας. παρά το ότι αυτό αποτελεί την μόνη σωστή θεραπεία.

  Προφανώς ο λόγος που η χειρουργική επέμβαση δεν πραγματοποιείται είναι ο υψηλός ή απαγορευτικός χειρουργικός κίνδυνος για μία τέτοια επέμβαση, λόγω των σημαντικών συνυπαρχόντων προβλημάτων υγείας που συχνά συνοδεύουν ασθενείς προχωρημένης ηλικίας (όπως νεφρική ανεπάρκεια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, καρκίνος). Το γεγονός αυτό οδήγησε στην επινόηση νέων διαδερμικών μεθόδων και τεχνικών που να επιτρέπουν την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας χωρίς την διενέργεια χειρουργικής στερνοτομής.

  Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας
 • Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας

  Επέμβαση μέσω πολύ μικρής χειρουργικής τομής

  Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας

  Το αίμα που προέρχεται από τους πνεύμονες εισέρχεται στον αριστερό κόλπο της καρδιάς και περνά στην αριστερή κοιλία. Η μιτροειδής βαλβίδα, που βρίσκεται μεταξύ των δύο κοιλοτήτων, εξασφαλίζει το αίμα να κινείται προς τα εμπρός. Όταν η μιτροειδής βαλβίδα έχει σκληρυνθεί (ασβεστοποιημένη), εμποδίζει το αίμα να κινηθεί προς τα εμπρός. Όταν η μιτροειδής βαλβίδα είναι πολύ χαλαρή, ανεπαρκεί, το αίμα τείνει να ρέει προς τα πίσω.

  Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας γίνεται μέσω πολύ μικρότερης χειρουργικής τομής σε σχέση με τις μεγάλες τομές που συνήθως εκτελούνται σε επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς. Η επέμβαση γίνεται κατόπιν γενικής αναισθησίας.

  Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας
 • Επιδιόρθωση Αορτικής Βαλβίδας

  Για ασθενείς με ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας

  Επιδιόρθωση Αορτικής Βαλβίδας Επιδιόρθωση Αορτικής Βαλβίδας

  Η επιδιόρθωση της αορτικής βαλβίδας εφαρμόζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ασθενείς με ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας, χωρίς τενωτικές βλάβες. Οι ασθενείς που θεωρούνται υποψήφιοι για επιδιόρθωση είναι γενικά νέοι που επιθυμούν να αποφύγουν την αντιπηκτική αγωγή και αναμένεται να ζήσουν περισσότερο από τη χρονική διάρκεια ικανοποιητικής λειτουργίας μιας ιστικής βαλβίδας.

  Για να εκτελεστεί αυτή η τεχνική, πρέπει οι γλωχίνες να είναι λεπτές και εύκαμπτες χωρίς ασβεστώσεις. Η απόφαση για την επιδιόρθωση της αορτικής βαλβίδας πρέπει πάντα να ζυγίζει τον κίνδυνο αποτυχίας της επιδιόρθωσης σε σχέση με το όφελος της αποφυγής της αντιπηκτικής αγωγής από το στόμα.

  Επιδιόρθωση Αορτικής Βαλβίδας
 • Αντικατάσταση Ρίζας Ανιούσης Αορτής με Διατήρηση της Βαλβίδας

  Επιδιόρθωση του ανευρύσματος και διατήρηση της αορτικής βαλβίδας του ασθενή

  Αντικατάσταση Ρίζας Ανιούσης Αορτής με Διατήρηση της Βαλβίδας

  Η αορτική ρίζα είναι το τμήμα της αορτής που είναι συνδεδεμένο με την καρδιά. Η αορτική ρίζα περιλαμβάνει το δακτύλιο (σκληρός, ινώδης δακτύλιος), τις γλωχίνες της αορτικής βαλβίδας και τα στόμια των στεφανιαίων αρτηριών. Ανεύρυσμα είναι μια ανώμαλη διόγκωση στο τοίχωμα ενός αιμοφόρου αγγείου.

  Σε μερικούς ασθενείς, ένα ανεύρυσμα μπορεί να συμβεί στην περιοχή της αορτικής ρίζας προκαλώντας την διάταση της αορτής και ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας. Χωρίς αντιμετώπιση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή που ονομάζεται διαχωριστικό ανεύρυσμα.

  Αντικατάσταση Ρίζας Ανιούσης Αορτής με Διατήρηση της Βαλβίδας