Αρρυθμίες

Αρρυθμίες

ΠΑΘΗΣΗ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς

Οι κόλποι (άνω κοιλότητες της καρδιάς) και οι κοιλίες (κάτω κοιλότητες της καρδιάς) συνεργάζονται ώστε με την συστολή - διαστολή, εναλλάξ, να προωθείται το αίμα μέσα στην καρδιά. Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς είναι η πηγή ενέργειας που καθιστά αυτό δυνατό. Εδώ φαίνεται τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού καρδιακού παλμού:

Ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς

Ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς

Αρρυθμία ονομάζεται ο ακανόνιστος ή μη φυσιολογικός καρδιακός παλμός.

Ποιά είναι τα είδη των αρρυθμιών;

  • Ταχυκαρδία: Γρήγορος καρδιακός ρυθμός, με πάνω από 100 παλμούς ανά λεπτό.
  • Βραδυκαρδία: Αργός καρδιακός ρυθμός με κάτω από 60 παλμούς ανά λεπτό.
  • Υπερκοιλιακές αρρυθμίες: Αρρυθμίες που ξεκινούν από τους κόλπους (άνω καρδιακές κοιλότητες).
  • Κοιλιακές αρρυθμίες: Αρρυθμίες που ξεκινούν από τις κοιλίες (κάτω καρδιακές κοιλότητες).
  • Βραδυαρρυθμίες: Επιβράδυνση στον καρδιακό ρυθμό που μπορεί να προκληθεί από βλάβη στο σύστημα αγωγιμότητα της καρδιάς, όπως στον φλεβόκομβο, στον κολποκοιλιακό κόμβο ή δεμάτιο του HIS – ίνες Purkinje.

Τι προκαλεί αρρυθμίες;

Αρρυθμίες μπορεί να προκληθούν από:

  • Στεφανιαία νόσος
  • Η υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Αλλοιώσεις στον καρδιακό μυ (μυοκαρδιοπάθεια)
  • Παθήσεις των βαλβίδων
  • Διαταραχές ηλεκτρολυτών στο αίμα (νάτριο ή κάλιο)
  • Μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου
  • Η διαδικασία επούλωσης μετά από εγχείρηση καρδιάς
  • Άλλες παθήσεις

Καρδιακοί ρυθμοί στο ΗΚΓ

Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς προκαλεί τον καρδιακό παλμό. Κάθε παλμός αποτυπώνεται στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) με ένα κύμα.

Φλεβοκομβικός Ρυθμός

Ο κανονικός καρδιακός ρυθμός (φυσιολογικός φλεβοκομβικός ρυθμός) δείχνει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς να ακολουθεί την φυσιολογική οδό διάδοσης. Ο ρυθμός είναι κανονικός και ο αριθμός των σφύξεων είναι φυσιολογικός (περίπου 50 έως 100 παλμοί ανά λεπτό).

Ταχυκαρδία

Ταχυκαρδία: γρήγορος καρδιακός ρυθμός (περισσότεροι από 100 παλμοί ανά λεπτό)

Βραδυκαρδία

Βραδυκαρδία: αργός καρδιακός ρυθμός (λιγότερο από 60 παλμοί ανά λεπτό)

Κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγή: Μία πολύ συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Πολλά ηλεκτρικά ερεθίσματα ξεκινούν και εξαπλώνονται μέσα στους κόλπους και προσπαθούν να περάσουν μέσα από την κολποκοιλιακό κόμβο. Ο ρυθμός που προκύπτει είναι γρήγορος και ακανόνιστος. Επειδή τα ηλεκτρικά ερεθίσματα προωθούνται άτακτα και ανοργάνωτα μέσα στους κόλπους, παρατηρείται απώλεια της συντονισμένης κολπικής συστολής.

Ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό μπορούν να εμφανιστούν και σε φυσιολογικές, υγιείς καρδιές. Οι αρρυθμίες μπορεί επίσης να προκληθούν από ορισμένες ουσίες ή φάρμακα, όπως η καφεΐνη, η νικοτίνη, το αλκοόλ, η κοκαΐνη, εισπνεόμενα αερολύματα, τα χάπια διαίτης, το βήχα και το κρυολόγημα. Συναισθηματικές καταστάσεις όπως σοκ, φόβος ή άγχος μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό.

Αρρυθμίες που είναι επαναλαμβανόμενες ή σχετίζονται με υποκείμενη καρδιακή πάθηση είναι περισσότερο ανησυχητικές και θα πρέπει πάντα να αξιολογούνται από έναν καρδιολόγο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης θα αντιμετωπίσει και την αρρυθμία. Αν όχι, φαρμακευτική αγωγή και διάφορες εξειδικευμένες επεμβάσεις εφαρμόζονται για την εξάλειψη ή τον έλεγχο της αρρυθμίας.

Οι αρρυθμίες που δεν μπορεί να ελεγχθούν με φάρμακα ή άλλες επεμβατικές - μη χειρουργικές τεχνικές αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Χειρουργική αντιμετώπιση της αρρυθμίας μπορεί επίσης να συμβεί ταυτόχρονα με άλλη καρδιοχειρουργική επέμβαση, όπως η επιδιόρθωση βαλβιδοπάθειας ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη. Η τεχνική Maze και η τροποποιημένη Maze είναι δύο χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της κολπικής μαρμαρυγής.

Οι στόχοι της θεραπείας για την κολπική μαρμαρυγή περιλαμβάνουν την ανάκτηση ενός κανονικού καρδιακού ρυθμού (φλεβοκομβικός ρυθμός), τον έλεγχο των σφύξεων, την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων και τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Χειρουργική θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή εφαρμόζεται όταν:

  • Η φαρμακευτική αγωγή δεν ελέγχει αποτελεσματικά ή δεν διορθώνει την κολπική μαρμαρυγή
  • Τα φάρμακα για την κολπική μαρμαρυγή δεν είναι ανεκτά
  • Δεν μπορούν να ληφθούν αντιπηκτικά (κουμαδίνη / βαρφαρίνη)
  • Παρατηρείται δημιουργία θρόμβων αίματος, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων

Χειρουργική θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί επίσης να συστηθεί, όταν προγραμματίζεται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία μιας συνυπάρχουσες καρδιακής πάθησης, όπως βαλβιδοπάθεια ή στεφανιαία νόσος.

Για να προγραμματισθεί η χειρουργική επέμβαση είναι σκόπιμο να υπάρχει ένας διεξοδικός έλεγχος που περιλαμβάνει:

  • Μια ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού
  • Υπέρηχοκαρδιογράφημα (ECHO)
  • Φυσική εξέταση
  • 24ωρών ΗΚΓ (Holter)
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
  • Άλλες εξετάσεις, αναλόγως την περίπτωση

Μετά την αξιολόγηση, ο χειρουργός θα συζητήσει τις επιλογές θεραπείας με τον ασθενή και θα αποφασισθεί αν αυτός είναι υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση.

Απεικόνιση των γραμμοειδών αλλοιώσεων που δημιουργούνται στο εσωτερικό του αριστερού κόλπου με κρυοπηξία ή υψίσυχνο ρεύμα ή υπερήχους κλπ για την κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής

Mηχανισμοί κατάλυσης:

  1. Κατάλυση (καυτηριασμός) της εστίας που "πυροδοτεί" την κολπική μαρμαρυγή.
  2. Δημιουργία γραμμοειδών αλλοιώσεων που δημιουργούν ηλεκτρικό μπλοκ και διακόπτουν τα ανώμαλα ηλεκτρικά κυκλώματα. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στο φλεβόκομβο να ανακτήσει τον έλεγχο του καρδιακού παλμού.

Όταν ο ασθενής με κολπική μαρμαρυγή πληροί τα κριτήρια για χειρουργική αντιμετώπιση τότε ο χειρουργός εφαρμόζει μία από τις παραπάνω τεχνικές (Μaze) κατά την διάρκεια της καρδιοχειρουργικής επέμβασης. Αυτό προσθέτει συνήθως 15 λεπτά στην όλη χειρουργική επέμβαση και δεν αυξάνει τον χειρουργικό κίνδυνο. Ο φλεβοκομβικός ρυθμός αποκαθίσταται στο 75% έως 85% των ασθενών, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ασθενή.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ