Τύπος / Νέα

23/03/2014

Η φτώχεια φέρνει εμφράγματα...


Ο κ. Μπουμπούλης τονίζει ότι λόγω της κατάστασης νοσούν και άτομα νεαρά ηλικίας, ενώ τα εμφράγματα χτυπούν περισσότερο τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Ο συμπολίτης επιστήμονας αναφέρεται επίσης στα νεότερα επιτεύγματα της Καρδιοχειρουργικής, την κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα κ.α.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ποιος είναι ο Νίκος Μπουμπούλης

Ο Νίκος Μπουμπούλης γεννήθηκε το 1960, στην Πάτρα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ανεκηρύχθη Διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ειδικεύτηκε στην Γενική Χειρουργική, στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ¨Άγιος Ανδρέας¨. Το 1990 ανεχώρησε στη Μεγάλη Βρετανία όπου παρέμεινε επί 4,5 έτη ειδικευόμενος στην Καρδιοχειρουργική, ως Επιμελητής Καρδιοχειρουργός στο Νοσοκομείo Freeman Hospital (Newcastle upon Tyne). Το Freeman Hospital είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Μεγάλη Βρετανία και εκεί εκτελείται όλο το φάσμα της Καρδιο-θωρακο-αγγειοχειρουργικής.

Στη συνέχεια ακολούθησαν εξειδικεύσεις σε κέντρα του εξωτερικού κατά διάφορα χρονικά διαστήματα και η μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία του εξελίχθηκε στη Β΄ Καρδιοχειρουργική Κλινική του Nοσοκομείου ΥΓΕΙΑ στη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή. Έχει αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, και έχει διεξαγάγει μια μεγάλη ποικιλία καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων έχοντας συσσωρεύσει εμπειρία χρήσιμη για τη λήψη των σωστών αποφάσεων και εκτέλεση επεμβάσεων σε περιστατικά που συνεχώς παρουσιάζονται πιο δύσκολα και επιπεπλεγμένα. Η εκτίμηση των συναδέλφων του και η αγάπη και εμπιστοσύνη των ασθενών του είναι η υψηλότερη ανταμοιβή για την έντονη προσπάθεια στην επίτευξη του ως άνω έργου.

ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ερ. Ποιες είναι οι νεότερες εξελίξεις στην καρδιοχειρουργική και ποιες αναμένεται να ακολουθήσουν στο προσεχές διάστημα;

Απ. Τα βήματα προόδου στην καρδιοχειρουργική προσφέρουν διαρκώς νέες και, πολλές φορές, εντυπωσιακές ανακαλύψεις και σημαντικά επιτεύγματα . Κάποιες απ’ αυτές αποτελούν σταθμούς, γράφουν ιστορία και προσφέρουν πολύτιμες λύσεις για τους ασθενείς.

Χειρουργική των καρδιακών βαλβίδων

- Μιτροειδής βαλβίδα: Η χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδος πέρασε από πολλά στάδια για να εδραιωθεί η αντικατάστασή της με τεχνητές βαλβίδες, ιστικές ή μεταλλικές. Το μεγάλο βήμα ήρθε από την πρωτοποριακή δουλειά του Γάλλου Allain Carpentier, που άνοιξε το δρόμο της επιδιόρθωσής της. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι γνωστά και εύκολα αντιληπτά καθώς καμιά ξένη βαλβίδα δεν μπορεί να φτάσει τη φυσιολογική ανθρώπινη βαλβίδα, η οποία επιδιορθώνεται και λειτουργεί χωρίς καμιά αντιπηκτική υποστήριξη και χωρίς τον κίνδυνο θρομβοεμβολικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Ήταν μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα μας η παρουσία του διαδόχου του, Patrick Perier, ο οποίος βοήθησε στην πλήρη εξοικείωση της ομάδας μας με τις τεχνικές αυτές. Σήμερα πραγματοποιούνται δεκάδες επισκευές – πλαστικές της μιτροειδούς βαλβίδος με άριστα αποτελέσματα. Η εγχείρηση αυτή αρχίζει να πραγματοποιείται μέσω μικρής θωρακοτομής, ενδοσκοπικά, αποφεύγοντας έτσι την στερνοτομή. Θα πρέπει να τονισθεί όμως εδώ ότι απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία γιατί σε άπειρα χέρια οι επιπλοκές είναι σημαντικές. Άλλη πρόσφατη εξέλιξη, αποτελεί η διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδικής ανεπάρκειας με το “μιτροειδικό clip”, το οποίο τοποθετείται διαδερμικά. Η μέθοδος αυτή αφορά μόνο ασθενείς με απαγορευτικό κίνδυνο για κανονική εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

- Αορτική βαλβίδα: Η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδος κρατά τα σκήπτρα της τεχνολογίας και της επιστημονικής εξέλιξης την τελευταία πενταετία. Η χειρουργική αντικατάσταση, παρά τα θεαματικά καλά της αποτελέσματα, προσκρούει στους ασθενείς υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, βαριά αναπνευστικούς κ.ά.). Η συνεργασία επεμβατικής καρδιολογία ς και καρδιοχειρουργικής έχει επιφέρει για την κατηγορία αυτή των ασθενών αληθινή επανάσταση. Έτσι η αορτική βαλβίδα μπορεί να φορτωθεί συμπτυγμένη πάνω σε ένα καθετήρα, να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί αφού εκπτυχθεί μέσα στην χαλασμένη αορτική βαλβίδα του ασθενούς. Οι οδοί προσπέλασης μπορεί να είναι: α. Από τη μηριαία αρτηρία χωρίς τομή. β: Από την κορυφή της καρδιάς με ελάχιστη τομή και χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία. γ: Από την ανιούσα αορτή με μικρή τομή και χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία. Οι τεχνικές αυτές έχουν επιφέρει επανάσταση για τους μη χειρουργήσιμους ασθενείς και η επιτυχία τους μας έχει δώσει ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μέθοδοι αυτές δεν απευθύνονται στους ασθενείς χαμηλού ή μέσου κινδύνου, καθότι τα αποτελέσματά τους δεν έχουν δοκιμαστεί στο βάθος του χρόνου.

- Ανευρύσματα: Τα αορτικά ανευρύσματα αντιμετωπίζονται με επιτυχία τα τελευταία 20 χρόνια. Μεγάλο πρόβλημα παρέμεινε στα ανευρύσματα εκείνα που περιλάμβαναν το τόξο, δηλαδή το σημείο της ανιούσας αορτής εκ του οποίου εκφύονται οι αρτηρίες του εγκεφάλου. Με τις νέες τεχνικές αυτό έχει επιλυθεί, καθότι ορθόδρομα υποστηρίζεται η αιμάτωση του εγκεφάλου διά της υποκλειδίου ή κοινής καρωτίδας.

Η τοποθέτηση αγγειακών “stent” απ’ τους αγγειοχειρουργούς έχει σαν αποτέλεσμα την αποφυγή εκτεταμένων εγχειρήσεων.

Σήμερα η χειρουργική πολύπλοκων ανευρυσμάτων έχει καθιερωθεί με άριστα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονιστεί ότι ο ασθενής δεν πρέπει να προστρέχει σε εφήμερες ανακοινώσεις επαναστατικών τεχνικών γιατί πολλές απ’ αυτές εγκυμονούν κινδύνους όταν γίνονται υπό το κράτος των εντυπώσεων του καινούργιου. Ουσιαστική εγγύηση παραμένει η πείρα του χειρουργού και η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Ε) Ομάδα καρδιάς (Heart team):

Όπως προαναφέρθηκε, τα ως άνω πραγματοποιούνται με αγαστή συνεργασία καρδιοχειρουργών-καρδιολόγων σε ένα υψηλής τεχνολογίας χειρουργικό υβριδικό δωμάτιο, το οποίο μπορεί να προσφέρει το μάξιμουμ της τεχνολογίας (εγχείρηση, καθετηριασμός, αγγειογραφία, υπερηχογραφήματα). Το θεραπευτήριό μας διαθέτει το μόνο υβριδικό χειρουργείο στη χώρα.

Δ) Ρομποτική χειρουργική: Στην καρδιοχειρουργική παρ’ ότι πραγματοποιήσαμε την πρώτη “εγχείρηση By pass” με το “Robot Davinci” σε συνεργασία με τον Αυστριακό καρδιοχειρουργό Bonatti, τα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά. Προσκρούουν προς το παρόν στο υψηλό κόστος και στην ειδική εκπαίδευση της αρμόδιας ιατρικής ομάδας. Στην Ευρώπη, δύο-τρείς πρωτοπόροι στον κόσμο συνεχίζουν, δίνοντας ελπίδες για το μέλλον.

ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ερ. Υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στα νοσοκομεία της χώρας μας για να διεξαχθούν επιτυχώς οι επεμβάσεις στον τομέα της καρδιοχειρουργικής;

Απ. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η χώρα μας διαθέτει αρκετό αριθμό καλά εξοπλισμένων καρδιοχειρουργικών κέντρων. Και σ’ αυτό τον τομέα όμως πρέπει να προσέξουμε να μην κατακερματίσουμε περαιτέρω την καρδιοχειρουργική πράξη, διότι δυστυχώς εκείνο που θα επιτύχουμε θα είναι να δημιουργήσουμε πολλά και μικρά κέντρα με μικρή εμπειρία, ενώ η καρδιοχειρουργική αποτελεί ένα απόλυτο παράδειγμα ιατρικής, η οποία απαιτεί μικρότερο αριθμό κέντρων άρτια εξοπλισμένων με μεγάλο αριθμό ασθενών ώστε διαχρονικά να παρέχεται ποιοτική προσφορά υπηρεσιών.

Η ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ερ. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η ανάπτυξη της επεμβατικής καρδιολογίας συρρικνώνει τη δραστηριότητα της καρδιοχειρουργικής. Τι πιστεύετε σχετικά με αυτό;

Απ. Οι δύο αυτές Ειδικότητες είναι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Η τεχνολογία βοήθησε την Επεμβατική Καρδιολογία να διεισδύσει στα πεδία της Καρδιοχειρουργικής και ένας σημαντικός αριθμός παθήσεων και ασθενών να μην υποβάλλονται σε καρδιοχειρουργική επέμβαση, αλλά σε διαδερμική αντιμετώπιση. Υπήρξε ένα διάστημα που φάνηκε ότι οι δύο Ειδικότητες ήταν αντίπαλες. Tα τελευταία χρόνια επήλθε στροφή σε αυτή τη συνεργασία. Η στροφή αυτή δεν είναι τυχαία και οφείλεται στην αλλαγή της φιλοσοφίας. Το κεντρικό σύνθημα της συγκεκριμένης φιλοσοφίας είναι: «Μαζί μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα». Δηλαδή, επεμβατικοί καρδιολόγοι, καρδιοχειρουργοί και γιατροί άλλων συναφών ειδικοτήτων μπορούν και πρέπει να συνεργάζονται ως μία ομάδα για το καλό των ασθενών. Συχνά, τίθεται το ερώτημα τι είναι καλύτερο για έναν ασθενή με στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες: αγγειοπλαστική με εμφύτευση stent ή χειρουργείο by-pass. Σε αυτό το δίλημμα πρέπει να δοθεί τέλος. Η καλύτερη αντιμετώπιση και η καλύτερη απάντηση στον ασθενή δίνεται έπειτα από συζήτηση του περιστατικού στην «Ομάδα της Καρδιάς», δηλαδή στην ομάδα που αποτελείται από επεμβατικό καρδιολόγο και από καρδιοχειρουργό. Εκεί, μπορεί ο γιατρός από κάθε ειδικότητα να εκφράσει την άποψή του και να τονίσει τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου. Άλλωστε, η κοινή απόφαση που λαμβάνεται δεν είναι αυθαίρετη. Από τη μία βασίζεται στην εμπειρία και την τεχνική γνώση, αλλά από την άλλη βασίζεται και σε μεγάλες, πολυκεντρικές μελέτες, οι οποίες με αξιοπιστία δείχνουν ποιος ασθενής ωφελείται από τι. Έτσι, η τελική γνωμοδότηση δίνεται με γνώμονα μόνο το κέρδος του ασθενούς και έχοντας συζητήσει όλες τις πλευρές.

ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΟΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Ερ. Πόσα χρόνια ζωής έχει κερδίσει ο καρδιαγγειακός ασθενής χάρη στα επιτεύγματα αυτά;

Απ. «Υπάρχει μια στατιστική έρευνα που δείχνει πως με τις επενδύσεις που έχουν γίνει στο χώρο της καρδιαγγειακής ιατρικής ο ασθενής έχει κερδίσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια ζωής σε σχέση με τον καρκινοπαθή, που έχει κερδίσει μόνο τρία. Με την προληπτική ιατρική που εφαρμόζεται στις μέρες μας η ισχαιμική νόσος έχει υποχωρήσει αρκετά. Θα μπορούσε, βέβαια, να πει κάποιος πως πριν από δεκαπέντε χρόνια δεν βλέπαμε έμφραγμα στην ηλικία των 30 ετών, ενώ τώρα παρατηρείται συχνά».

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Ερ. Λαμβάνοντας υπόψη μας το σύγχρονο τρόπο ζωής, ποια βήματα χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς προκειμένου να εξασφαλίσει συστηματικά μια καλή υγεία της καρδιάς;

Απ. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σαφώς δεν είναι και ο πιο υγιεινός. Η πρόληψη αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς το 80% αυτών μπορούν να προληφθούν. Τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο στην υγεία μας γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιατρικό ιστορικό. Για τις περισσότερες όμως από τις χρόνιες ασθένειες που απειλούν την υγεία μας, όπως τα καρδιακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά το διαβήτη και τον καρκίνο οι καθημερινές μας επιλογές ξεπερνούν κατά πολύ την επιρροή των γονιδίων μας. Ο Lloyd-Jones (καρδιολόγος, πρόεδρος της προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern Feinberg School of Medicine) και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Framingham Heart Study. Η μελέτη παρακολούθησε τρεις γενιές οικογενειών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το οικογενειακό ιστορικό αποτελούσε μόνο το 17% του κινδύνου καρδιακής νόσου ενός ατόμου.

Κακές επιλογές τρόπου ζωής, όπως η έλλειψη άσκησης, αποτελούν το επιβλητικό 83% του κινδύνου.

  • Μπορούμε να κάνουμε περισσότερη άσκηση,
  • Να χάσουμε βάρος,
  • Να πετάξουμε για πάντα το πακέτο με τα τσιγάρα,
  • Να τρώμε λιγότερα ζωικά λίπη και τροφές που έχουν χοληστερίνη, να τρώμε περισσότερα φυτικά προϊόντα, να βάζουμε λιγότερο αλάτι στα φαγητά,
  • Ρύθμιση της πίεσης
  • Ρύθμιση του σακχάρου
  • Να προσπαθήσουμε να βγάλουμε το άγχος από τη ζωή μας. Αντίδοτα: Η άσκηση, ο ησυχασμός / διαλογισμός

Πολλά απ' αυτά χρειάζονται αποφασιστικότητα και θέληση για να τα πετύχουμε. Αλλά αξίζει η προσπάθεια!

Δεν θα έπρεπε να παραλείψει κανείς ότι οι συστηματικές εξετάσεις, ιδίως άνω των 40 ετών, στον Παθολόγο ή Καρδιολόγο μας είναι εκείνες οι οποίες, όχι μόνο θεραπεύουν, αλλά πολλές φορές προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες. Και εδώ όμως χρειάζεται σύνεση, γιατί και η υπέρ το δέον προσέλευσή μας σε ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από το “Πάν μέτρον άριστον”.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ερ. Κύριε Μπουμπούλη, πώς αξιολογείτε το σύστημα υγείας στην Ελλάδα δεδομένης της σημερινής οικονομικής μας κατάστασης; Υπάρχει επαρκής ενημέρωση στον τομέα της πρόληψης

Απ. Η οικονομική κατάσταση οποιασδήποτε χώρας επηρεάζει σημαντικά την ποσότητα και ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Πρόσφατα συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι επιπτώσεις στο υγειονομικό σύστημα από την οικονομική κρίση. Εκφράζεται η θλίψη για το γεγονός ότι οι οριζόντιες περικοπές στα συστήματα υγείας, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και οι περικοπές στους μισθούς των επαγγελματιών υγείας αυξάνουν τις μεταναστευτικές ροές και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. Από την πλευρά του, ο καθηγητής οικονομικών της υγείας Γιάννης Κυριόπουλος επισημαίνει ότι « τα ευρήματα καταμαρτυρούν μια πρωτοφανή (για ειρηνική περίοδο) παλινδρόμηση των βασικών μεγεθών στην ιατρική περίθαλψη, όπως η εκτεταμένη αποασφάλιση του πληθυσμού, η σημαντική επιβράδυνση (ή/και οπισθοχώρηση σε αρκετές περιπτώσεις) της βελτίωσης των δεικτών υγείας και η διόγκωση της χωρίς ανταπόκριση ζήτησης υπηρεσιών υγείας».

Στη χώρα μας η σημερινή οικονομική κατάσταση επιδρά έντονα αρνητικά σε όλο το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και εκεί βρίσκεται ένα πρόβλημα, στην επίλυση του οποίου πρέπει να βοηθήσουμε όλοι.

Η καλύτερη οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με καλύτερη προσέγγιση στον ασθενή θα μπορέσει στο μέλλον να ελαττώσει τον αριθμό πολλών “άχρηστων” παρακλινικών εξετάσεων. Έτσι λοιπόν, μαζί με την πολιτεία είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς οι ιατροί να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ώστε η σημερινή κακή οικονομική κατάσταση να γίνει αφετηρία ενός σωστού προγραμματισμού με σωστές συνεργασίες και σωστές προοπτικές.

Στην χώρα μας το Υπουργείο Υγείας κατάρτισε το 2008 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο σχέδιο που στόχο είχε την μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων έως και στο 10% μέχρι το 2013.

Για την επίτευξη των στόχων το σχέδιο προέβλεπε προγράμματα ενημέρωσης σε σχολεία σε εργασιακούς χώρους και στον γενικό πληθυσμό καθώς και καθολικότητα στην πρόσβαση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Μας πρόλαβε όμως όλους η οικονομική κρίση η οποία δυσκολεύει την πραγματοποίηση των στόχων γιατί η υλοποίηση τους απαιτεί δαπάνες ενώ αντίθετα σήμερα στον χώρο της υγείας υπάρχουν δραματικές περικοπές.

Οι προσπάθειες ενημέρωσης γίνονται μεμονωμένα και όχι με οργανωμένα προγράμματα που θα περάσουν από τα σχολεία και τους χώρους εργασίας ώστε να γίνουν βίωμα σε όλους. Τραγικό παράδειγμα οι αντιδράσεις και η μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Επίσης προγράμματα πρόληψης δεν υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο.

Τραγικότερο όλων όμως είναι η δραματική αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων αλλά και οι περικοπές των δαπανών για την περίθαλψη που κάνουν τον στόχο «καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» να μοιάζει πολύ μακρινός.

Η ΚΡΙΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ;

Ερ. Πώς επηρεάζει η σημερινή οικονομική κρίση την καρδιοχειρουργική;

Απ. Οι δύσκολες εποχές που διανύουμε, με την οικονομική κρίση τους υψηλούς δείκτες ανεργίας και κυρίως τη διάχυτη απαισιοδοξία επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας και αυξάνουν τις περιπτώσεις ασθενών με καρδιαγγειακά προβλήματα. Χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια οικονομικά προβλήματα όπως η Ελλάδα παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων που άγγιξε το 20%. Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται στο καρδιοχειρουργικό ιατρείο με παθήσεις στα αγγεία της καρδιάς ( Στεφανιαία νόσος). Αυτό που παρατηρείται είναι ότι ο ηλικιακός δείκτης έχει μειωθεί και εκείνοι που νοσούν πια δεν είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας αλλά και νεαρά άτομα ή άτομα μέσης ηλικίας άνδρες και γυναίκες που πιέζονται περισσότερο λόγω της γενικότερης κατάστασης. Μπορεί να το υποψιαζόμασταν, αλλά πρώτη φορά τεκμηριώνεται και από έρευνα: Τα εμφράγματα στη χώρα μας χτυπούν περισσότερο τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Τα προηγούμενα χρόνια οι ασθενείς μετά τη διάγνωση συνήθως έμπαιναν στο χειρουργείο. Σήμερα, πολλοί ασθενείς δεν πηγαίνουν καν για στεφανιογραφία. Φοβούνται το ενδεχόμενο να χρειαστεί επέμβαση και προτιμούν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με χάπια. Ουσιαστικά όμως «υποθεραπεύονται. Η οικονομική κρίση έπληξε και τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Χειρουργεία καρδιοπαθών αναβάλλονται εξαιτίας των ελλείψεων υποδομών και υλικών στα δημόσια νοσοκομεία, όπου η προσέλευση εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 30%-40% στα καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Την ίδια ώρα, στον ιδιωτικό τομέα με την εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (ΚΕΝ) η οικονομική επιβάρυνση είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη και δυσβάσταχτη για τον ασθενή.

Η ιδιωτική Καρδιοχειρουργική όλα αυτά τα χρόνια, ανταποκρίθηκε στην υψηλή ζήτηση για παροχές υπηρεσιών υγείας στον τομέα της και συνεχίζει να αντιμετωπίζει προσαρμοσμένη στις νέες ανάγκες και δυνατότητες των ασθενών όλα τα περιστατικά με απόλυτη επιτυχία. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στην κρίση χωρίς να μείνουμε πίσω στις νέες τεχνολογίες. Γνώμονας είναι πάντα η ασφάλεια των ασθενών.


Επιστροφή

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ