Τι είναι ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας;
Η μιτροειδής βαλβίδα όπως έχουμε αναφέρει, βρίσκεται μεταξύ αριστερού κόλπου και αριστερής κοιλίας. Στην συστολή της καρδιάς κλείνει στεγανά και στην διαστολή ανοίγει. Εάν από κάποια αιτία το στόμιο της βαλβίδας δεν κλείσει στεγανά τότε αίμα παλινδρομεί από την αριστερά κοιλία στον αριστερό κόλπο και η κατάσταση αυτή ονομάζεται ανεπάρκεια μιτροειδούς.
Η παλινδρομούσα ποσότητα αίματος αυξάνει τις διαστάσεις του αριστερού κόλπου, ενώ στη διαστολή επιστρέφει στην αριστερά κοιλία επιβαρύνοντας το έργο της. Αντιδραστικά η αριστερή κοιλία διατείνεται και παρουσιάζει υπερτροφία. Εάν εκδηλωθεί αιφνίδια ονομάζεται οξεία, αλλιώς χρόνια ανεπάρκεια μιτροειδούς.
Οι μηχανισμοί αντιρρόπισης, σε χρόνια ανεπάρκεια μιτροειδούς, προκαλούν μεγάλο και διατατό κόλπο έτσι για πολλά χρόνια διατηρείται φυσιολογική η καρδιακή παροχή και η αρτηριακή πίεση με πνευμονικές πιέσεις επίσης φυσιολογικές ή λίγο αυξημένες. Βαριά πνευμονική υπέρταση απαντάται πολύ σπάνια σε αυτή τη μορφή της ανεπάρκειας μιτροειδούς. Στο τελικό στάδιο εμφανίζονται συμπτώματα χαμηλής καρδιακής παροχής και πολύ λιγότερο πνευμονικής συμφόρησης. Τα επακόλουθα της σοβαρής οξείας ανεπάρκειας μιτροειδούς είναι η πνευμονική συμφόρηση και το οξύ πνευμονικό οίδημα.
Ποια τα αίτια της ανεπάρκειας μιτροειδούς;
Οξεία: Οφείλεται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα η τραυματισμό.
Χρόνια : Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να είναι εκφυλιστική ή λειτουργική.
Η εκφυλιστική μορφή οφείλεται σε επασβέστωση των γλωχίνων της βαλβίδας, με συνυπάρχοντες παράγοντες κινδύνου παρόμοιους με αυτούς της στεφανιαίας νόσου (υψηλή χοληστερίνη, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, κάπνισμα κλπ), ή σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε ρευματικό πυρετό.
Η λειτουργική μορφή οφείλεται σε διάταση του μιτροειδικού δακτυλίου εξαιτίας διάτασης της αριστερής κοιλίας της καρδιάς (μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια) ή σε δυσλειτουργία κάποιου θηλοειδούς μυός (ο οποίος συγκρατεί τη γλωχίνα) λόγω ισχαιμίας.
Μια ιδιαίτερη περίπτωση ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας είναι η πρόπτωση μιτροειδούς. Υπάγεται στις νόσους του συνδετικού ιστού και οφείλεται στη χαλάρωση του ιστού (τενόντια χορδή) που συνδέει μία από τις δύο γλωχίνες με τον αντίστοιχο θηλοειδή μυ με αποτέλεσμα στο κλείσιμο τους να υποχωρούν προς τον αριστερό κόλπο. Το φάσμα των μορφολογικών ελαττωμάτων της βαλβίδας είναι πολύ μεγάλο. Στους περισσότερους η πρόπτωση της μιτροειδούς περνάει απαρατήρητη, δηλαδή χωρίς να προκαλεί καμία ενόχληση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.