Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας

Το αίμα που προέρχεται από τους πνεύμονες εισέρχεται στον αριστερό κόλπο της καρδιάς και περνά στην αριστερή κοιλία. Η μιτροειδής βαλβίδα, που βρίσκεται μεταξύ των δύο κοιλοτήτων, εξασφαλίζει το αίμα να κινείται προς τα εμπρός. Όταν η μιτροειδής βαλβίδα έχει σκληρυνθεί (ασβεστοποιημένη), εμποδίζει το αίμα να κινηθεί προς τα εμπρός. Όταν η μιτροειδής βαλβίδα είναι πολύ χαλαρή, ανεπαρκεί, το αίμα τείνει να ρέει προς τα πίσω. Αυτές οι δύο καταστάσεις προκαλούν συμπτώματα και απαιτούν κάποια στιγμή χειρουργική αντιμετώπιση.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας γίνεται μέσω πολύ μικρότερης χειρουργικής τομής σε σχέση με τις μεγάλες τομές που συνήθως εκτελούνται σε επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς. Η επέμβαση γίνεται κατόπιν γενικής αναισθησίας.

Η μηχανή καρδιάς-πνευμόνων (εξωσωματική κυκλοφορία) εξακολουθεί να χρειάζεται. Μια τομή περίπου 2 εκατοστών γίνεται στη δεξιά βουβωνική χώρα και χρησιμοποιούνται τα μηριαία αγγεία για την τοποθέτηση των σωλήνων σύνδεσης του ασθενούς με τη μηχανή.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για να εκτελεστεί η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της μιτροειδούς βαλβίδας.

Ο καρδιοχειρουργός κάνει μία τομή 5-7 εκατοστών στη δεξιά πλευρά του θώρακα κοντά στο στέρνο. Οι μεσοπλεύριοι μύες διαχωρίζονται έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί να φτάσει την καρδιά. Στη συνέχεια με μια μικρή τομή στην αριστερή πλευρά της καρδιάς (αριστερός κόλπος), ο χειρουργός μπορεί να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει τη μιτροειδή βαλβίδα.

Στην ενδοσκοπική χειρουργική, ο χειρουργός κάνει 1-4 μικρές οπές στο στήθος. Στη συνέχεια, ο χειρουργός χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία και μια κάμερα για τη χειρουργική επέμβαση.

Για την ρομποτικά - υποβοηθούμενη επέμβαση, ο χειρουργός κάνει 2-4 μικροσκοπικές τομές στο στήθος. Με έναν ειδικό υπολογιστή ελέγχονται οι ρομποτικοί βραχίονες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Ο χειρουργός βλέπει μια τρισδιάστατη όψη της καρδιάς και της μιτροειδούς βαλβίδας στον υπολογιστή.

Εάν η μιτροειδής βαλβίδα μπορεί να επισκευασθεί, οι ακόλουθες τεχνικές μπορεί να εφαρμοστούν :

Πλαστική δακτυλίου - Ο χειρουργός τοποθετεί με ράμματα πάνω στο μιτροειδικό δακτύλιο ένα προσθετικό δακτύλιο από μέταλλο, ύφασμα, ή ιστό.

Επιδιόρθωση της βαλβίδας - Ο χειρουργός περικόπτει ή επανασχηματίζει την μία ή τις δυό γλωχίνες της βαλβίδας. Οι γλωχίνες είναι σαν φύλλα που ανοίγουν και κλείνουν τη βαλβίδα.

Αν η μιτροειδής βαλβίδα είναι πολύ κατεστραμμένη, θα χρειαστεί μια νέα βαλβίδα. Αυτό ονομάζεται χειρουργική αντικατάσταση. Η μιτροειδής βαλβίδα θα αφαιρεθεί και στη θέση της θα ραφτεί μία νέα.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι των νέων βαλβίδων:

 • Μηχανική - κατασκευασμένη από υλικά, όπως τιτάνιο, ή πυρολυτικό άνθρακα. Οι βαλβίδες αυτές έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη ή κουμαρινικά (sintrom), για το υπόλοιπο της ζωής.
 • Βιολογική - παρασκευάζονται από ανθρώπινο ή ζωικό ιστό. Οι βαλβίδες αυτές διαρκούν 10 με 12 χρόνια, αλλά μπορεί να μην χρειαστεί να λαμβάνονται αντιπηκτικά για όλη τη διάρκεια της ζωής.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διαρκέσει 3 με 5 ώρες.

Τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής της μιτροειδούς βαλβίδας περιλαμβάνουν:

 • Λιγότερο πόνο
 • Μειωμένη απώλεια αίματος
 • Μειωμένο κίνδυνο λοιμώξεων
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
 • Ταχύτερη ανάρρωση
 • Ταχύτερη επιστροφή στην εργασία
 • Μικρότερες ουλές, αισθητικά καλύτερη εμφάνιση μετά την επέμβαση

Ποιοί έχουν αντένδειξη για αυτήν την επέμβαση;

 • Οι ασθενείς που είχαν υποστεί στο παρελθόν χειρουργική επέμβαση στο δεξιό πνεύμονα ή ακτινοθεραπεία στη δεξιά πλευρά του θώρακα
 • Οι ασθενείς με σοβαρή ασβέστωση του μιτροειδικού δακτυλίου
 • Οι ασθενείς με σοβαρή πνευμονοπάθεια και / ή σοβαρή πνευμονική υπέρταση
 • Οι ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο
 • Οι ασθενείς που χρειάζονται ταυτόχρονα αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή επέμβαση στην αορτική βαλβίδα

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι;

Η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση είναι εξίσου ασφαλής με τη συμβατική προσέγγιση, σε έμπειρα χέρια, όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δείχνουν ότι η επέμβαση αυτή διαρκεί περισσότερο, αλλά παρά το γεγονός αυτό, η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχύτερη. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα 2% μετατροπής της ελάχιστα επεμβατικής προσέγγισης σε συμβατική κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για την ασφάλεια του ασθενούς.

Οι τεχνικές για την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Οι τεχνικές αυτές είναι ασφαλείς για τους περισσότερους ασθενείς και τα αποτελέσματα της επιδιόρθωσης είναι άριστα.

Η παραπέρα διάδοση των τεχνικών αυτών, κυρίως των ρομποτικών, θα εξαρτηθεί από τη μείωση του κόστους και την μακροπρόθεσμη διατήρηση των αποτελεσμάτων σε σύγκριση με τις συμβατικές επεμβάσεις που παραμένουν καθιερωμένες.

(Τα διαθέσιμα αποτελέσματα προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μελέτες παρατήρησης και δεν πρέπει να θεωρούνται οριστικά μέχρι στο μέλλον επαρκώς ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες μελέτες διερευνήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, επιπλοκές από την αορτή, επιπλοκές από το φρενικό νεύρο, τον πόνο, τη μακροπρόθεσμη επιβίωση, την ανάγκη για επανεπέμβαση, ποιότητα ζωής και το κόστος – αποτελεσματικότητα) Minimally Invasive Versus Open Mitral Valve Surgery: A Consensus Statement of the International Society of Minimally Invasive Coronary Surgery (ISMICS) 2010

MitraClip

Η θεραπεία MitraClip είναι μια διαδερμική επέμβαση "γλωχίνα σε γλωχίνα" (η μόνη σήμερα διαθέσιμα) που προέρχεται από μια χειρουργική τεχνική που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Alfieri στις αρχές του 1990. Αυτή η χειρουργική τεχνική, η οποία αποτελείται από τη συρραφή των ελεύθερων άκρων των γλωχίνων και τη δημιουργία ενός διπλού στομίου της βαλβίδας, έχει αναφερθεί ως ασφαλής, αποτελεσματική και ανθεκτική.

Το Mitralclip, παρά το ότι δεν αναπαράγει ακριβώς την χειρουργική τεχνική – δεν γίνεται ταυτόχρονα δακτυλιοπλαστική - με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνει ότι βελτιώνει άμεσα και μακροπρόθεσμα την οργανική και λειτουργική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας.

Το MitraClip παρέχεται σε επιλεγμένους ασθενείς με σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας. Πρόκειται για ασθενείς με σημαντικά συμπτωματική εκφυλιστική ανεπάρκεια της μιτροειδούς που έχουν απαγορευτικά υψηλό κίνδυνο επιπλοκών από τη χειρουργική επέμβαση της μιτροειδούς βαλβίδας ανοιχτής καρδιάς.

Το μέγιστο κλινικό όφελος του MitraClip είναι η μείωση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς σε μικρότερη από 2/4 και αυτό να οδηγήσει σε:

 • λιγότερες νοσηλείες
 • βελτίωση της ποιότητας ζωής
 • αναδιαμόρφωση της αριστερής κοιλίας
 • ανακούφιση συμπτωμάτων

Το MitraClip αντενδείκνυται σε ασθενείς με τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Ενεργός φλεγμονή της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα)
 • Ρευματικές παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας
 • Θρόμβοι αίματος πάνω στην προβλεπόμενη θέση του εμφυτεύματος ή θρόμβοι αίματος στα αγγεία μέσω των οποίων θα περάσουν οι καθετήρες
 • Σε ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να ανεχθούν αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.

Διακορυφαία, Διακαθετηριακά εμφύτευση βαλβίδας σε προσθετική μιτροειδή βαλβίδα: μια νέα προσέγγιση

Η επιδείνωση της λειτουργίας βιοπροσθετικής βαλβίδας στη θέση της μιτροειδούς σταδιακά αυξάνεται με τη πάροδο του χρόνου. Συνήθως, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με επανεπέμβαση, αλλά για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου μια νέα εναλλακτική μέθοδος έχει προκύψει. Συγκεκριμένα, η Διακορυφαία, Διακαθετηριακά εμφύτευση βαλβίδας - σε - προσθετική μιτροειδή βαλβίδα. Μετά την διενέργεια μικρής θωρακοτομής κάτω από το αριστερό στήθος, αποκαλύπτεται η κορυφή της καρδιάς και με την χρησιμοποίηση των καθετήρων εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (Edwards SAPIEN) με την μέθοδο TAVI, όπως έχουμε περιγράψει αλλαχού και την βοήθεια ακτινοσκόπησης και τρισδιάστατου (3D) διοισοφαγείου υπερηχοκαρδιογραφήματος (TOE) τοποθετείται μια νέα βαλβίδα μέσα στην παλαιά βιοπροσθετική. Μέχρι σήμερα μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ασθενών έχουν αντιμετωπισθεί με αυτή τη μέθοδο παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά και η μέθοδος φαίνεται πολλά υποσχόμενη. Η πρώτη στην Ελλάδα τέτοια επέμβαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην υπερσύγχρονή Υβριδική Αίθουσα του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ από εμάς και τους καρδιολόγους του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ.

Ακτινοσκοπική απεικόνιση της εμφύτευσης της νέας βαλβίδας μέσα στην παλαιά από την κορυφή της αριστεράς κοιλίας.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ