Προεγχειρητική ετοιμασία του ασθενούς

Προεγχειρητική ετοιμασία του ασθενούς

Προεγχειρητική ετοιμασία του ασθενούς

Η προετοιμασία του ασθενούς μέχρι την επέμβαση είναι απλή.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η σωματική κόπωση, η έκθεση στο κρύο, τα βαρειά γεύματα, η συναισθηματική φόρτιση και γενικά κάθε παράγοντας που προκαλεί στηθάγχη.

Ο ασθενής που καπνίζει θα πρέπει να έχει σταματήσει οπωσδήποτε το κάπνισμα και οι παχύσαρκοι ασθενείς να έχουν μειώσει το σωματικό τους βάρος, Οι παρακάτω οδηγίες εξασφαλίζουν την καλύτερη προετοιμασία του ασθενούς:

Φάρμακα

Ολα τα φάρμακα λαμβάνονται κανονικά μέχρι και την παραμονή της επέμβασης. Αλλά πρέπει:

 • Διακοπή Salospir, Persantin, Egicalm, Aflen, Aggrenox 7 ημέρες πριν την εγχείρηση.
 • Διακοπή Efient, Plavix, Ιscover, Clovelen, Globel, Plavogrel, Plavidosa, Clopidogrel, Grepid, Wanfarin, Duoplavin, Duocaver, Brilique, Carder, Dasogrel-s 7 ημέρες πριν την εγχείρηση.
 • Διακοπή Sintrom, Panwarfin, Pradaxa 4 ημέρες πριν την εγχείρηση.

Tα υπόλοιπα φάρμακα, ο ασθενής τα φέρνει μαζί του στο νοσοκομείο.

Εάν ήδη υπάρχει μηχανική καρδιακή βαλβίδα, ή ο ασθενής παρουσιάζει αρρυθμία (π.χ. κολπική μαρμαρυγή) τότε η διακοπή του αντιπηκτικού φάρμακου πρέπει να γίνει κατόπιν ειδικής συνεννόησης με το θεράποντα γιατρό, διαφορετικά τα φάρμακα αυτά προκαλούν αιμορραγία κατά την επέμβαση.

Ινσουλίνη, Κορτιζόνη, Ψυχοφάρμακα, Αντιεπιληπτικά: Λόγω της σοβαρότητας των ενδείξεων των φαρμάκων αυτών και της ιδιαιτερότητας στην διαδικασία διακοπής τους απαιτείται η προ 10ημέρου ρύθμιση της δόσης τους από τον υπεύθυνο γιατρό της χειρουργικής ομάδας.

Θυροξίνη: Λαμβάνεται κανονικά, Απαιτείται όμως ο πλήρης έλεγχος από το θεράποντα ενδοκρινολόγο 10 ημέρες πριν την εγχείρηση.

Φάρμακα αναπνευστικής ανεπάρκειας: Λαμβάνονται όλα κανονικά. Απαιτείται πλήρης έλεγχος από το θεράποντα πνευμονολόγο, ώστε ο ασθενής να φτάσει στο χειρουργείο στην καλύτερη δυνατόν αναπνευστική κατάσταση.

Αιμοδότες

Ο ασθενής πρέπει να έχει φροντίσει ώστε 6-8 αιμοδότες, ανεξαρτήτου ομάδας, να έχουν δώσει αίμα γι' αυτόν πριν το χειρουργείο.

Σε κάποιες επεμβάσεις ο ασθενής πρέπει να φροντίσει ώστε 1-2 άτομα να έχουν δώσει αιμοπετάλια πριν το χειρουργείο.

ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ.

Η ομάδα αίματος του ασθενούς είναι απαραίτητη, Αυτή πρέπει να γίνει γνωστή τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την επέμβαση. Ο ασθενής πρέπει να την ελέγξει σε μικροβιολογικό εργαστήριο και εγκαίρως να ενημερώσει τον καρδιοχειρουργό του.

Ο ασθενής θα πρέπει να έχει ελεγχθεί επίσης, για τις ηπατίτιδες Β και C (HBsAg, anti-HCV) και για τον ιό του AIDS (HIV I-II).

Συνοδά Νοσήματα

Ο ασθενής πρέπει να έχει ελεγχθεί από ειδικό γιατρό και να έχει ενημερώσει τον καρδιοχειρουργό του εγκαίρως, πριν από την επέμβαση, όταν συνυπάρχει κάποιο από τα παρακάτω νοσήματα:

 • Άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα,
 • Νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα με τον προστάτη.
 • Σακχαρώδης διαβήτης,
 • Νόσοι του θυρεοειδούς αδένα,
 • Περιφερική αγγειοπάθεια (π,χ, στενώσεις στις αρτηρίες των κάτω άκρων, στις καρωτίδες),
 • Εγκεφαλικά επεισόδια, επιληπτικές κρίσεις,
 • Έλκος 12δακτύλσυ, αιμορραγίες,
 • Παθήσεις από τα χοληφόρα, το συκώτι, το πάγκρεας.
 • Δυσκολία στο σταμάτημα αιμορραγίας μετά από κόψιμο ή άλλο τραυματισμό.
 • Αν έχει χαλασμένα δόντια θα πρέπει να έχει επισκεφθεί οπωσδήποτε οδοντίατρο, ιδιαίτερα οι ασθενείς με βαλβιδοπάθεια.

Δικαιολογητικά

Ο ασθενής πρέπει να φροντίσει τη συλλογή των δικαιολογητικών για την έγκριση των νοσηλειών από το ταμείο ή την ασφάλεια του.

Εισαγωγή στο νοσοκομείο

Ο ασθενής, κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, πρέπει απαραιτήτως να φέρει μαζί του:

 • τα φάρμακά του,
 • τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που τυχόν έχει κάνει στο παρελθόν, για τα προηγούμενα νοσήματα,
 • τις εξετάσεις που έχει από τον καρδιολόγο, δηλαδή: γνωμάτευση και CD στεφανιογραφίας, υπερηχοκαρδιογράφημα, τεστ κόπωσης, τεστ βιωσιμότητας μυοκαρδίου (π.χ. με θάλλιο), αξονική τομογραφία θώρακος, άλλος απεικονιστικός έλεγχος αγγείων (αρτηριών, φλεβών) και λοιπά

Η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται την παραμονή της επέμβασης.

Ο ασθενής έρχεται νηστικός για να κάνει τον καθιερωμένο προεγχειρητικό έλεγχο (εξετάσεις αίματος και ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος).

Στη συνέχεια θα εξετασθεί στο δωμάτιό του από καρδιολόγο, εάν είναι διαβητικός από διαβητολόγο και αν συνυπάρχει άλλο νόσημα από γιατρό ανάλογης ειδικότητας,

Οι άνδρες ασθενείς θα ξυρισθούν σε όλο τους το σώμα από νοσηλευτή, ενώ οι ασθενείς και των δύο φύλων θα υποβληθούν σε λουτρό με ειδικά αντισηπτικά σκευάσματα,

Το απόγευμα της παραμονής της επέμβασης θα τους επισκεφθεί ο αναισθησιολόγος, ο οποίος και θα καθορίσει το είδος της προνάρκωσης, καθώς και την ώρα από την οποία θα πρέπει ο ασθενής να παραμείνει νηστικός,

Με την βοήθεια της προνάρκωσης ο ασθενής θα έχει ένα καλό νυχτερινό ύπνο και την επόμενη ημέρα ήρεμος θα οδηγηθεί στο χειρουργείο,

Η προνάρκωση εξασφαλίζει ώστε ο ασθενής να μην θυμάται όσα συνέβησαν από τη μεταφορά του στο χειρουργείο μέχρι που θα ξυπνήσει μετά την επέμβαση,

Η προετοιμασία στο χειρουργείο γίνεται αφού ο ασθενής έχει κοιμηθεί, ώστε η αίσθηση του πόνου να είναι μηδαμινή.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ