Καρδιακή Ανεπάρκεια

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Η χειρουργική αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας έχει σαν στόχο να σταματήσει τη περαιτέρω επιβάρυνση της καρδιάς και τη βελτίωση της λειτουργίας της. Οι χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

 • Υψηλού κινδύνου συμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις
  • Αορτοστεφανιαία παράκαμψη
  • Αντιμετώπιση βαλβιδοπάθειας
 • Χειρουργική στη αριστερή κοιλία
  • Επανορθωτική χειρουργική αριστερής κοιλίας (εγχείρηση Dor)
  • Εμφύτευση συσκευής υποβοήθησης αριστερής κοιλίας (LVAD)
  • Μεταμόσχευση καρδιάς
  • Νέες καινοτομίες

Επανορθωτική Χειρουργική Αριστερής Κοιλίας (Εγχείρηση Dor)

Η Επανορθωτική Χειρουργική της Αριστεράς κοιλίας είναι μια επέμβαση που χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν η αριστερή κοιλία (αριστερά κάτω καρδιακή κοιλότητα) υποστεί έμφραγμα, τότε στην περιοχή αυτή δημιουργείται μια ουλή. Η περιοχή αυτή μπορεί να λεπτυνθεί και να προβάλλει προς τα έξω σε κάθε παλμό. Η διόγκωση της λεπτής περιοχής ονομάζεται ανεύρυσμα. Το ανεύρυσμα, μαζί με τις άλλες καρδιακές βλάβες που μπορεί να συνυπάρχουν, καθιστά το έργο της καρδιάς μεγαλύτερο και δυσκολότερο για να ωθεί το αίμα προς όλο το σώμα. Αρχικά, η καρδιά είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόσθετο έργο, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η αριστερή κοιλία γίνεται μεγαλύτερη από το κανονικό και αντλεί λιγότερο αποτελεσματικά.

Καρδιακή ανεπάρκεια αριστεράς κοιλίας

Η επανορθωτική χειρουργική της αριστερής κοιλίας επιτρέπει στον χειρουργό να αφαιρέσει την ουλοποιημένη, νεκρή περιοχή του μυοκαρδίου και το ανεύρυσμα ώστε να επιστρέψει η αριστερή κοιλία σε ένα πιο φυσιολογικό σχήμα. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η καρδιακή ανεπάρκεια και ενδεχομένως, να βελτιωθεί η ικανότητα άντλησης της καρδιάς. Δεν είναι όλοι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια κατάλληλοι για την επέμβαση αυτή.

Οι ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν από την επανορθωτική χειρουργική από αριστερής κοιλίας είναι αυτοί που:

 • Έχουν υποστεί έμφραγμα που οδήγησε σε ένα ανεύρυσμα ή μια ουλή στην αριστερή κοιλία και έχουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας (όπως δύσπνοια, κόπωση, οιδήματα και άλλα) τα οποία δεν ανακουφίζονται με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής
 • Έχουν σοβαρή στεφανιαία νόσο με συμπτώματα στηθάγχης
 • Έχουν πρόβλημα βαλβίδας που απαιτεί χειρουργική θεραπεία

Μερικοί ασθενείς οι οποίοι πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί επίσης να παρουσιάζουν κοιλιακή ταχυκαρδία (μη φυσιολογικός ρυθμό που προέρχεται από την αριστερή κοιλία και προκαλεί την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λιποθυμία, αίσθημα ζαλάδας, ή αίσθημα παλμών στο στήθος.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επανορθωτική χειρουργικής της αριστερής κοιλίας;

Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στην αριστερή κοιλία και εντοπίζει την ακριβή θέση του νεκρού ή ουλοποιημένου ιστού. Ο χειρουργός τοποθετεί στη συνέχεια δύο ή περισσότερες κυκλικές σειρές ραμμάτων γύρω από το περίγραμμα των νεκρών ιστών, ώστε να διαχωρίζονται από τους υγιείς ιστούς. Τα ράμματα στη συνέχεια έλκονται μαζί (σαν καπνοσακκούλα) ώστε να διαχωριστεί μόνιμα ο νεκρός ιστός από τον υπόλοιπο υγιή της καρδιάς. Μερικές φορές, η περιοχή του ουλώδους ιστού αφαιρείται αρχικά πριν τα ράμματα τραβηχτούν μαζί.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν υπάρχει μεγάλη έκταση με νεκρούς ιστούς που πρέπει να αφαιρεθούν και τα ράμματα, που περιγράψαμε πριν, δεν είναι αρκετά για να αποκλείσουν την περιοχή, ένα μπάλωμα μπορεί να τοποθετηθεί. Τέλος, ο χειρουργός κλείνει το εξωτερικό τοίχωμα της αριστερής κοιλίας και ενισχύει την περιοχή με μια άλλη σειρά ραμμάτων.

Εκτός από αυτή την επέμβαση, εκτελείται συχνά αορτοστεφανιαία παράκαμψη για τη βελτίωση της αιμάτωσης και παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ. Οι μισοί περίπου από τους ασθενείς που υποβάλλονται στην χειρουργική αποκατάσταση της αριστερής κοιλίας παρουσιάζουν ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας που πρέπει επίσης να επισκευαστεί.

Η εγχείρηση αυτή είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, που απαιτεί την χρήση της μηχανής εξωσωματικής κυκλοφορίας καρδιάς-πνευμόνων.

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι περίπου 5 έως 7 ημέρες, ανάλογα με την πορεία της ανάρρωσης του κάθε ασθενούς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο, κάτω από την καθοδήγηση καρδιολόγου και του ειδικού αποκατάστασης θα βοηθηθεί ο ασθενής να αυξήσει σταδιακά τη δραστηριότητά του. Αυτό θα βοηθήσει να επιταχυνθεί η ανάρρωση.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μια ειδική συσκευή που ονομάζεται εμφυτεύσιμος καρδιακός απινιδωτής (ΑICD) για την αντιμετώπιση επικίνδυνων αρρυθμιών. Αυτό αποφασίζεται μετά από ειδική εξέταση που ονομάζεται Ηλεκτροφυσιολογική Μελέτη για να αξιολογηθεί ο καρδιακός ρυθμός.

Τα χειρουργικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς αισθάνονται βελτίωση των συμπτωμάτων τους μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσίαζουν επίσης βελτιωμένη συσταλτικότητα της αριστερής κοιλίας (αύξηση κλάσματος εξώθησης).

Η επέμβαση αυτή δεν είναι μια οριστική θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Θα πρέπει συνεχώς να ακολουθούνται οι συνιστώμενες οδηγίες, συγκεκριμένα:

 • Καθορισμένη δίαιτα 2.000 mg νατρίου (αλάτι) ημηρεσίως
 • Ο περιορισμός των υγρών σε 8 ποτήρια ή λιγότερο την ημέρα
 • Διατήρηση δραστηριοτήτων και άσκηση
 • Ζύγισμα καθημερινά και παρακολούθηση για ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από 2 κιλά σε μια μέρα ή 5 κιλά σε μία εβδομάδα
 • Λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την καρδιακή ανεπάρκεια
 • Συχνή παρακολούθηση από τον καρδιολόγο για αύξηση του σωματικού βάρους ή άλλα σημεία και συμπτώματα επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής μετά την επέμβαση, πράγμα που τους επιτρέπει να ακολουθούν ευκολότερα αυτές τις οδηγίες.


Εμφύτευση συσκευής υποβοήθησης αριστερής κοιλίας (LVAD)

Η LVAD είναι γνωστή ως η "γέφυρα προς την μεταμόσχευση" για εκείνους τους ασθενείς στους οποίους η φαρμακευτική αντιμετώπιση έχει αποτύχει και νοσηλεύονται με τελικού σταδίου συστολική καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτή η συσκευή βοηθά την καρδιά να ωθεί το αίμα σε όλο το σώμα. Οι πιο γνωστές συσκευές είναι η HeartMate, η Novacor, η Thoratec και η Abiomed. Ο χειρουργός θα επιλέξει τη συσκευή που ταιριάζει καλύτερα στις κλινικές ανάγκες ενός ασθενούς.

Σε ορισμένους ασθενείς με σοβαρή, μη ελεγχόμενη καρδιακή ανεπάρκεια, που δεν μπορούν να μεταμοσχευθούν έχουμε τη δυνατότητα να τους παρέχουμε μόνιμη θεραπεία με LVAD ή όπως καλείται "Destination Therapy"

Αντενδείξεις εμφύτευσης της συσκευής αποτελούν οι διαταραχές πήξης του αίματος, η μη αναστρέψιμη νεφρική ανεπάρκεια, η σοβαρή ηπατική νόσο, η σοβαρή πνευμονοπάθεια ή οι λοιμώξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.

Η συσκευή δεν αντικαθιστά την καρδιά, αλλά λειτουργεί παράλληλα με αυτήν με σκοπό τη μεταφορά της κατάλληλης ποσότητας αίματος στη περιφέρεια, μειώνοντας το έργο της αριστερής κοιλίας.

Η συσκευή της αριστερής κοιλίας λαμβάνει αίμα από την αριστερή κοιλία και το μεταφέρει στην αορτή. Η συσκευή της δεξιάς κοιλίας λαμβάνει αίμα είτε από το δεξιό κόλπο ή τη δεξιά κοιλία και την μεταφέρει στην πνευμονική αρτηρία. Μερικές συσκευές μπορεί να βοηθούν και τις δύο κοιλίες.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι και μεγέθη συσκευών. Το μέγεθος της συσκευής εξαρτάται από την λειτουργία της. Βασικά, η συσκευή αποτελείται από την αντλία (η οποία μπορεί να εμφυτεύεται στην κοιλιακή χώρα ή να είναι έξω από το σώμα), ένα σύστημα ελέγχου (υπολογιστή) και μια πηγή ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα ή μπαταρία). Επίσης μέρος του συστήματος αποτελούν ο σωλήνας εισροής που τοποθετείται στο κάτω μέρος (κορυφή) της αριστερής κοιλίας και ο σωλήνας εκροής που συνδέεται στην αορτή.


Συσκευές Δεύτερης Γενιάς

Συσκευές Δεύτερης Γενιάς


Η MicroMed DeBakey έχει μικρότερο μέγεθος από τις συσκευές πρώτης γενιάς

Η MicroMed DeBakey (η κάτω συσκευή) έχει μικρότερο μέγεθος από τις συσκευές πρώτης γενιάς όπως η Novacor® LVAD (αριστερά) και η Thoratec® (δεξιά).


Συσκευές Τρίτης Γενιάς

Συσκευές Τρίτης Γενιάς

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ